Link to Maine Home & Design article, Cottage Charm, which recognizes Michelle B. Phelps for interior design.Maine Home & Design - August 2018

The Drawing Board - Coastal Retreat

This shingle-style residence is hidden among tall spruce trees and placed on a dramatic landscape with sweeping water views of Wheeler Bay. The view from the house is maximized through round turret corners, expansive glazed French doors, tall cottage-style double-hung windows, and a wraparound porch. Red-cedar roofing and cedar siding complement the building style and blend with the natural surroundings.

The site dictated the house be set on concrete piers with breakaway panels for floodplain considerations. The second story is formed into the roofline to bring interest into the interior spaces and keep the overall building height lower than the surrounding trees.

A double-height great room is anchored by a granite fireplace and chimney that complement the classic character of the home. A guest suite and exercise room sit over a multibay garage, leveraging the available space. This area of the home is styled with a cupola for increased natural light in the second-floor cathedral spaces.

 

 

Location: Saint George
Architect: Phelps Architects
Construction start: Summer 2018
Construction complete: Fall 2019

 



Link to Fine Home Building, which awarded Phelps Architects the Readers' Choice Finalist 2018.2018 Fine Home Building Award

Readers' Choice Finalist

Originally the site of the Edgemere Hotel, this property went through several building fires. The necessity to rebuild allowed for the most recent renovation upgrades to better provide for entertaining and family gatherings. The building conditions were also upgraded and winterized to allow for year-round living conditions. The new design also needed to accommodate two families in separate wings of the same house.

Image of Table of Contents for Fine Home Building showing the Phelps Architects Readers' Choice Finalist 2018 award winning home.The South Wing renovation features a new chef’s kitchen. Simple, elegant white cabinets were crafted by a local Maine cabinetmaker and a stunning gray-granite countertop grounds the space. Traditional wide pine flooring was installed throughout the house, stained to give the impression of aged wood. A small residential elevator was included in the construction, a feature that is becoming more common to allow for long-term easy access to the upper floor.

On the second level, the master-bedroom suite features a vaulted Douglas-fir ceiling that gives the impression of the hull of a boat. The suite’s private balcony allows for views of the property and the bustling community harbor. The custom master bathroom has a heated floor, his and hers vanities, and a walk-in shower. A finishing touch on the second floor is a large sliding barn door that closes off the public space and allows for more privacy while providing a quiet office space. The renovation plan also made use of the attic space as a fun hideaway and play area for the kids, complete with a handmade ship’s ladder that accentuates the nautical feel of the entire home.

Work on the North Wing was limited to winterization and exterior repair—however, there is a future renovation in mind that was included in the thought process during the upgrade. The exterior facade is finished with traditional bleached white-cedar shingles, with white trim and fir accents. An inviting stone courtyard with plantings installed by the owners was thoughtfully created to marry the two wings. A final personal touch is the custom fir screen door with the silhouette of the old Edgemere Hotel.

Location: Pemaquid
Architect: Phelps Architects
Builder: Bruce Laukka, Inc.
Construction start: 2017
Construction complete: 2018




Link to Maine Home & Design article, Cottage Charm, which recognizes Michelle B. Phelps for interior design.Maine Home & Design - August 2017

The Drawing Board - View Finder

The homeowners desired a main cottage where they could walk out to enjoy the sweeping 180-degree views at their breathtaking oceanside site, without blocking views from an existing guesthouse. In order to meet these criteria, Phelps Architects designed a two-story cottage with dual low-profile gables that are supported by shingle-style posts on flared bases, and that step gracefully down the site to a lower stone terrace that grounds the building.

The lower-level guest bedrooms, screened porch, and family room look through arched, open cedar lattices to an inviting walkout lower level of extensive stone terracing with an outdoor stone fire pit. The walkout space and facade soften the transition from the harsh, ragged ledge of the site to the interior spaces through a layering effect of terrace, cedar lattice, and glass doors and screens, which provide views and allow light to enter. Additionally, arches and porches wrap the corners of the building to blur the lines between indoor and outdoor spaces. The open corners let the clients look past the building while also framing their views of the natural surroundings. On both the first and second floor, a recessed area between the dueling gables helps to block severe winds and allows the owners to sit outdoors and enjoy the sun and water in all kinds of weather.

Maine Home & Design Drawing Board article View Finder written by Phelps Architects.In addition to solving site-related concerns and height restrictions, the architect’s goal was to create shingle style charm, which resonates through the integration of portholes, cottage-hung windows, and shingle flares. While the exterior materials are contextually driven, the interior spaces and overall building form are designed with an open-concept floor plan and cathedral ceilings in order to optimize the sense of space and openness. The main-floor spaces orient around a two-story stone fireplace in the great room, where an open, U-shaped central stair creates an inviting transition to the lower, family and guest level.Because this is a second home, the owners will enjoy the use of low-maintenance materials such as stone terracing, metal roofing, and cedar siding to create a cottage that will serve as a relaxing getaway for many year.

Location: New Harbor, Bristol
Architect & Landscape Designer: Phelps Architects
Builder: Williamson Fine Homes
Construction start: July 2017
Construction complete: Spring 2018

 

 



Link to Maine Home & Design article, Cottage Charm, which recognizes Michelle B. Phelps for interior design.Maine Home & Design - April 2016

The Drawing Board - Cottage Charm

Located on picturesque Pemaquid Peninsula, with expansive views of Johns Bay, is a quintessential shingle-style summer cottage with coastal charm.

Maine Home & Design Drawing Board article Cottage Charm written by Phelps Architects.Located on picturesque Pemaquid Peninsula, with expansive views of Johns Bay, is a quintessential shingle-style summer cottage with coastal charm. The shingle-style character resonates in architectural details such as X-pattern deck railing, porch columns atop shingled piers, and a pothole window and is strengthened by the balance of a wrapping porch, built in roof balconies and sweeping roof treatments. Brackets facilitate the dramatic curve of the roof and provide depth above the garage, shielding the carriage house doors from weather. The owners and guests can enjoy the outdoors from the porch, a screened room, a stone terrace and the series of balconies, including one of the owner's suite with a recessed niche for sitting in private. These elements create a layered effect and sense of dimension, while offering varying levels of protection from wind and sun. The interior spaces are arranged in an open plan and feature many tall double-hung windows known as "cottage hung," which were used in many turn-of-the-century shingle-style homes. With muntins that cover only the top third of the glass, the glazing helps root the home in its historical context while allowing for largely unobstructed water views.

Location: Pemaquid Peninsula
Architect: Phelps Architects
Landscape Architect: Sarah White
Construction start: 2016
Construction complete: 2017

 

 



Link to Maine Home & Design article, Best Laid Plans, which recognizes Michelle B. Phelps for interior design.Maine Home & Design - April 2015

The Drawing Board - Bristol Farmhouse

A couple planning to retire on a waterfront site in the picturesque village of Round Pond, located on the Bristol peninsula, hired Phelps Architects to design their new coastal home with design elements reminiscent of a Maine farmhouse. 

A couple planning to retire on a waterfront site in the picturesque village of Round Pond, located on the Bristol peninsula, hired Phelps Architects to design their new coastal home with design elements reminiscent of a Maine farmhouse. The owners imagined a garage and studio located in the barn, porches, reading areas, and space for the two accomplished musicians to play their piano and cello with a view. The design began with building forms and proportions based on historic Maine farmsteads in order to capture their spirit of place. Elements of shingle-style residential architecture form a natural bridge between the farmhouse concept and coastal cottages scattered with views of the distant islands. The house was carefully set back from the deep-water shore access to allow existing sloping finish grades to be leveraged and step around the building form, creating a less assuming and grounded transition.

Indoor and outdoor relationships resonate throughout the design. A spacious screen room accessed from the kitchen and dining room creates a pivot point, wrapping the corner. A perfect place to enjoy the views, it still allows unobstructed water views from the kitchen, dining room, and great room. The second-floor owners’ suite and guest room include balconies with open, diagonal-pattern railings set within the apron rooflines, increasing light, views, and breezes into the bedrooms and providing more spaces to enjoy the outdoors.

Image of the article The Drawing Board in the April 2015 issue of Maine Home & Design.Covered porches wrap the residence, and flared shingle walls above entry doors offer shelter or a place to enjoy whatever weather may come. Even the basement doors are covered for protection and allow a convenient storage access point, with a direct walking path to the dockside activities and adjacent stone steps to the upper deck. The design may borrow from the past, but it also incorporates many refinements for modern living. Some examples include an elevator to the spacious owners’ suite, an open-concept plan for flexibility of use, ample built-in cabinetry for increased storage throughout, and a convenient, large mudroom composing the majority of the ell to house seasonal gear, keeping it at the owners’ fingertips. The barn includes a multiuse workroom for gardening tasks or for dog care and washing, with convenient access to the mudroom and studio. When completed, the homeowners will have a place to call home that accommodates all their daily functions, juxtaposed with spaces that inspire and offer relaxation.

Location: Bristol
Architect: Phelps Architects
Contractor: Bruce Laukka
Construction start: 2015
Construction complete: 2016

 



Link to Maine Home & Design article, Best Laid Plans, which recognizes Michelle B. Phelps for interior design.Maine Home & Design - December 2012

The Drawing Board - Best Laid Plans

Michelle B. Phelps recognized for Interior Design on Southwest Harbor Residence

The inspired—and often unexpected—results when architects create. We present to you 21 stories on style, site, and sustainability. 

 



Read Complete Article

Link to Maine Home & Design article, Best Laid Plans, which recognizes Michelle B. Phelps for interior design.Maine Home & Design - May 2012

The Drawing Board - Shingle-Style Guest House

Michelle B. Phelps recognized as Project Architect on Southwest Harbor Guest House Retreat

The homeowners’ desire for a shingle-style guesthouse on an unparalleled site, high on a granite hilltop with sweeping views of Somes Sound and their main house below, paved the way for a unique design.

 



Read Complete Article
Top